Programul national de digitalizare a IMM-urilor,
Prin Programul national de digitalizare a IMM-urilor, finantat din fonduri europene, firmele din Romania vor avea la dispozitie 150.000.000 Euro pentru dezvoltarea unor produse/servicii/aplicatii inovative din domeniul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor care sa vina in sprijinul IMM-urilor si autoritatilor publice sau pentru digitalizarea propriilor afaceri.
Apelul de proiecte are ca scop final :
- Digitalizarea IMM din alte sectoare de activitate decât TIC;
- Creșterea competitivității IMM și dinamizarea sectorului TIC.
Principalii pași de urmat:
După finalizarea dezbaterii publice, MFE va publica și Ghidul solicitantului în forma firnală. Solicitanții eligibili în acest caz sunt aceste ADR-uri. ADR-urile vor depune proiecte în sistemul MySMIS2014 (deci NU IMM-urile depun proiecte în MySMIS), pentru a deveni subadministratori ai schemei de ajutor minimis pentru IMM. Până la finalul anului 2020, aceste proiecte ale ADR-urilor vor fi aprobate de MFE (Autoritatea de Management a Programului Operașional Competitivitate) și apoi ADR-urile vor începe implementarea.
Valoarea granturilor este de:
- 30.000 – 100.000 Eur pentru IMM-urile cu profil non IT (grant=90%)
- 1.000.000 – 6.000.000 Eur pentru IMM cu profil IT
Perioada estimata de depunere a proiectelor : decembrie 2020 – martie 2021.
Grup țintă al solicitantilor eligibili
IMM-uri ce doresc finanțare pentru achizitionarea de echipamente si servicii IT&C, necesare digitalizării activitatii curente. În vederea atingerii grupului țintă prin selectarea aplicațiilor de proiecte depuse de aceștia, subadministratorul schemei de minimis va respecta următoarele condiții:
- Nu vor putea fi selectate în vederea finanțării aplicatii de proiecte ce se adresează activităților economice enumerate la art. 5 din schema de ajutor de minimis pentru Digitalizarea IMM-urilor.
- Perioada de implementare a acestora va fi de maxim 9 luni, fără posibilitatea prelungirii
- Suma maxima finanțată pe aplicație de proiect selectata este de 100.000 euro, suma minima finanțată este de 30.000 euro
- Beneficiarii acestor aplicații de proiecte (IMM-urile) trebuie să aibă sediul social și să implementeze proiectul în regiunea de dezvoltare în care aplică
- Aplicațiile de proiecte evaluate vor fi supuse aprobării unui comitet, constituit la nivelul subadministratorului schemei de minimis.
- Comitetul va propune/va respinge la finanțare aplicațiile de proiecte evaluate pe baza criteriilor de evaluare care vor asigura principii și criterii transparente și nediscriminatorii
- Doar pentru aplicațiile de proiecte aprobate de către acest comitet se va acorda sprijin financiar în cadrul proiectului.
- Subadministratorul schemei de minimis va selecta cel puțin 120 de aplicații de proiecte depuse de IMM-uri ce doresc finanțare pentru achiziționarea de echipamente si servicii IT&C, necesare digitalizării activității curente.
Durata de selecție este de maximum 6 luni de la data de începere a proiectului (semnarea contractului de finanțare cu OIPSI.