Google search engine
Google search engine

Finanțări 2021 pentru afaceri neagricole in mediul rural:

Submasura 6.2 si Submasura 6.4

Antreprenorii vor putea accesa fondurile europene pentru afaceri neagricole la sate, gestionate de Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) și de Autoritatea de management PNDR din subordinea Ministerului Agriculturii, în al doilea semestru din anul 2021.

Submasura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este sprijinirea facilitarii diversificarii prin infiintarea si dezvoltarea de microintreprinderi si intreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, in vederea unei dezvoltari economice durabile, crearii de locuri de munca si reducerii saraciei in spatiul rural.

Bugetul de anul acesta este de 50 de milioane de euro

Finantare: 50.000 de Euro / proiect, cu posibilitatea majorarii sprijinului pana la valoarea de 70.000 Euro / proiect

Cofinanțare beneficiar: 0%

In sesiunea din 2021, se vor elimina infiintariile hotelurilor, pensiunilor si agropensiunilor din lista de investitii eligibile, se vor introduce investitii legate de furnizarea de servicii secundare pentru agricultura: activitati legate de insamantarea artificiala, tunsul oilor, servicii de mutare ale cirezilor, servicii de ingrijire a copitelor etc. si se va elimina principiul referitor la cifra de afaceri, la selectia proiectelor.

Principii de selectie discutate:

Principiul diversificarii activitatii agricole a fermierilor/membrilor gospodariei agricole catre activitati non agricole;
Principiul prioritizarii activitatilor de productie;
Principiul prioritizarii serviciilor medicale (inclusiv stomatologice si sanitar – veterinare);
Principiul prioritizarii serviciilor in tehnologia informatiei si servicii informatice;
Principiul stimularii activitatilor turistice (cu exceptia infiintarii hotelurilor, pensiunilor si agropensiunilor) și/sau de agrement si /sau unitati de alimentatie publica in zonele cu potential turistic ridicat.

Submasura 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este de sprijin pentru microintreprinderi si intreprinderi mici din mediul rural, care isi creeaza sau dezvolta activitati non-agricole in zonele rurale.

Bugetul de anul acesta este de 100 de milioane de euro

Finantare: 200.000 de Euro / proiect

Cofinantare beneficiar: 10% / 30%

Regula generala va fi ca beneficiarul sa vina de acasa cu un aport propriu de cel putin 30% din valoarea investitiei, iar prin exceptie, afacerile pe productie vor avea o cofinantare proprie de minimum 10%.

Si in cadrul acestui program, urmeaza sa se elimine eligibilitatea infiintarii hotelurilor, pensiunilor si agropensiunilor, dar vor ramane la finantare afacerile legate de camping-uri, parcuri de rulote si bungalow-uri si a fost introdusa eligibilitatea investitiilor legate de furnizarea de servicii agricole secundare: activitati legate de insamantarea artificiala, tunsul oilor, servicii de mutare ale cirezilor, servicii de ingrijire a copitelor etc.

Principii de selectie discutate:
⦁ Principiul diversificarii activitatii agricole a fermelor existente catre activitati non-agricole;
⦁ Principiul prioritizarii serviciilor medicale (inclusiv stomatologice si sanitar -veterinare);
⦁ Principiul prioritizarii serviciilor in tehnologia informatiei si servicii informatice;
⦁ Principiul prioritizarii activitatilor de productie;
⦁ Principiul stimularii activitatilor turistice (cu exceptia infiintarii agropensiunilor) si/sau de agrement si/sau unitati de alimentatie publica desfasurate in zonele cu potential turistic ridicat;
⦁ Principiul derularii activitatilor anterioare ca activitate generala de management a firmei, pentru o mai buna gestionare a activitatii economice;
⦁ Principiul prioritizarii proiectelor care creeaza locuri de munca.

Completeaza formularul de inregistrare si fii primul care afla data de relansare a celor doua programe!

Messenger icon
Send message via your Messenger App