Alătură-te echipei noastre. Ești gata să schimbi jocul? Aflați mai multe →

News & Programe

Life Program este împărțit în două subprograme, Mediu și Acțiune pentru climă. Subprogramul Mediu include cele trei sectoare principale: Mediu și eficiență a resurselor, Natură și biodiversitate și Guvernanță și informare în domeniul mediului; fiecare dintre subprograme include priorități tematice diferite. Subprogramul Acțiune pentru climă include cele trei sectoare principale Atenuarea schimbărilor climatice, Adaptarea la schimbările climatice și Guvernanța și informarea climatică.

Life Program instrument financiar de sprijinire a mediului

News & Programe

Life Program este împărțit în două subprograme, Mediu și Acțiune pentru climă. Subprogramul Mediu include cele trei sectoare principale: Mediu și eficiență a resurselor, Natură și biodiversitate și Guvernanță și informare în domeniul mediului; fiecare dintre subprograme include priorități tematice diferite. Subprogramul Acțiune pentru climă include cele trei sectoare principale Atenuarea schimbărilor climatice, Adaptarea la schimbările climatice și Guvernanța și informarea climatică.

Life Program

Life Program ajută companiile să-și aducă pe piață produsele, tehnologiile, serviciile și procesele verzi. Solicitanții pentru proiecte apropiate de piață pot aplica în domeniile atenuării și adaptării schimbărilor climatice și economiei circulare și calitatea vieții.

Cine: Solicitanți unici (companii, organisme publice, ONG-uri) sau consorții
Etapa: Demonstrați, validați și implementați inovația; promovează cele mai bune practici
Finanțare: În funcție de tipul de proiect

Life Program datând din 1992 este singurul fond al Uniunii Europene dedicat în întregime obiectivelor de mediu și climat. Un acord provizoriu recent de ridicare a bugetului programului la peste 5,48 miliarde EUR pentru 2021-2027 oferă oportunități de creștere practic oricărei persoane înregistrate în UE să solicite finanțare LIFE: organisme publice, companii și ONG-uri, inclusiv companii de creștere. Primul apel de propuneri LIFE tocmai s-a deschis și acesta este momentul să acționăm!

Life Program
Life Program

Noul Life Program are patru subprograme:

Natura și biodiversitatea
Economia circulară și calitatea vieții
Atenuarea și adaptarea la schimbările climatice
Tranziție la energie curată.
Life Program finanțează proiecte-pilot și proiecte demonstrative și, de asemenea, salută proiectele apropiate de piață. Rata maximă de finanțare este de 60 % din costul total eligibil al proiectului și nu există o dimensiune fixă ​​pentru bugetele proiectelor. Granturile tipice variază de la 500 000 € – 5 milioane € și majoritatea proiectelor durează 2-5 ani.

Life Program nu stabilește nicio cerință pentru parteneri sau țări, dar dimensiunea tipică a unui consorțiu de proiect este de la unul până la cinci parteneri din organisme publice, companii și ONG-uri.

Aplica acum!

Prima cerere de propuneri de proiecte tocmai a fost publicată pe 13 iulie, cu evaluările care se vor extinde până în 2022. Vă sfătuim să începeți pregătirile pentru propunerea de proiecte cât mai curând posibil și suntem aici pentru a vă ajuta. Primul termen limită de 30 noiembrie pentru propuneri (proiecte demo, pilot și aproape de piață) poate părea departe acum, dar vine mai devreme decât credeți!

Life Program – locuri de muncă verzi în mediul rural

Rețeaua Natura 2000 de arii protejate contribuie, de asemenea, la obiectivele sociale și economice. Rețeaua de 28 000 de situri are drept scop principal protejarea biodiversității Europei. Angajarea indirectă legată de rețeaua Natura 2000 include activități pentru care sit-urile sunt catalizatori, cum ar fi ecoturismul, sau servicii de sprijin pentru conservare și activități în aval, cum ar fi prelucrarea peștelui, utilizarea lemnului sau fabricarea mierii. S-a estimat că rețeaua Natura 2000 sprijină 104 000 de locuri de muncă în mod direct și alte 70 000 de locuri de muncă indirect, Life Program jucând un rol fundamental. Lucrările de restaurare a proiectului LIFE Nature implică multe tipuri de locuri de muncă și niveluri de calificare, de la muncitori manuali până la profesioniști absolvenți. Life Program a permis frecvent revenirea sau continuarea agriculturii sau silviculturii tradiționale de intensitate scăzută adecvate – locuri de muncă care depind de serviciile ecosistemice pe care le ajută la menținerea.

Life Program – locuri de muncă verzi în sectorul apei

Life Program a finanțat aproape 2 000 de proiecte legate direct sau indirect de sectorul apei. Aceste proiecte s-au extins de-a lungul ciclului apei, de la gestionarea apelor subterane și a resurselor de apă – inclusiv refacerea zonelor umede și a râurilor – până la tratarea apelor uzate industriale. Ei și-au dezvoltat abilități ecologice și au creat locuri de muncă, de la muncă manuală pentru persoanele defavorizate din punct de vedere social până la posturi tehnice cu înaltă calificare. Pentru a atenua deficitul de apă, proiectele LIFE au dezvoltat noi competențe în gestionarea și remedierea apelor subterane. Crearea de locuri de muncă tehnice cu înaltă calificare în domenii precum calitatea apei, canalizare și tratarea apelor uzate urbane și industriale este un efect secundar pozitiv al activităților de bază ale Life Program. Inovațiile în furnizarea de apă finanțate de LIFE, inclusiv un nou sistem de filtrare pentru apa potabilă dezvoltat de proiectul AFM (Advanced Filtration Management), au condus la locuri de muncă tehnice calificate și bine plătite pentru specialiști în controlul calității, ingineri și chimiști industriali.

Life Program – locuri de muncă verzi în orașe

Life Program a contribuit la răspândirea locurilor de muncă și a competențelor verzi în orașe într-o serie de zone. Proiectele legate de economia circulară sunt deja un motor pentru crearea de locuri de muncă în domenii, de la procese de producție inovatoare la reciclarea deșeurilor până la deschiderea de piețe reale pentru materii prime secundare. Poate cel mai mare impact în ceea ce privește dezvoltarea locurilor de muncă și competențe verzi a fost în gestionarea deșeurilor. LIFE a creat o simbioză pozitivă între natură și întreprindere este sprijinul său pentru agricultura ecologică a orașului. A ajutat la refacerea terenurilor agricole din jurul orașelor prin conectarea școlilor agricole și a agronomilor la cetățeni, adesea fără experiență agricolă anterioară. Acești fermieri urbani nou calificați s-au înființat în afaceri pentru a furniza locuitorilor orașului produse cultivate local. Pe lângă crearea de noi locuri de muncă, astfel de proiecte sporesc infrastructura verde a orașelor și reziliența la schimbările climatice.

Life Program – munca voluntară

Proiectele LIFE Natură și Biodiversitate, în special, au beneficiat de capacitatea ONG-urilor de conservare a naturii de a-și valorifica rețelele de voluntari. Proiectele LIFE au implicat în mod tradițional voluntari în lucrările de zi cu zi de conservare și restaurare, cum ar fi monitorizarea, urmărirea, paza, gardul la sol și plantarea. Experiența de voluntariat poate ajuta oamenii să învețe noi abilități, dintre care multe nu sunt utile doar la locul de muncă în prezent, ci sunt aplicabile în economia mai ecologică a viitorulu

We take processes apart, rethink, rebuild, and deliver them back working smarter than ever before.