Pactul energiei regenerabile – noul mecanism deschide posibilitatea statelor membre de a beneficia în mod colectiv de proiecte de surse regenerabile finanțate prin licitații folosind un mecanism de finanțare la nivelul UE.
Pactul energiei regenerabile
Mecanismul permite statelor membre „contribuitoare” să plătească contribuții financiare voluntare în cadrul schemei (energiei regenerabile), care vor fi utilizate pentru a licita sprijin pentru noi proiecte de energie regenerabilă în toate statele membre care doresc să găzduiască astfel de proiecte. Pentru statul membru „gazdă”, avantajul este că primește investiții locale suplimentare în proiecte de energie regenerabilă – și, prin urmare, se poate bucura de beneficii în ceea ce privește ocuparea forței de muncă locale, emisii mai scăzute de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea calității aerului, modernizarea sistemului energetic și reducerea dependenței. privind importurile, precizează Comisia UE.
În plus, Mecanismul de tranziție justă este conceput pentru a sprijini regiunile și sectoarele (și lucrătorii) care depind de combustibili fosili sau de procese cu consum intens de carbon și care vor fi cele mai afectate de tranziție. Acesta se bazează atât pe bugetul UE, cât și pe programul InvestEU pentru a genera finanțare de 100 de miliarde EUR.
La cadrul financiar multianual de 1 trilion EUR 2021-2027 descris mai sus, adăugăm finanțarea Next Generation UE, un instrument de redresare temporară de 750 de miliarde EUR, care va fi canalizat prin bugetul pe termen lung al UE, în special în anii 2021-2023.
Majoritatea fondurilor de la Next Generation EU (672,5 miliarde EUR) vor fi cheltuite prin intermediul programului Facilitatea de recuperare și reziliență (FRR). RRF constă în sprijin financiar pe scară largă pentru investiții publice și domenii precum proiectele ecologice și digitale.
Directiva energiei regenerabile – directivă, obiective și reguli
Directiva privind energia din surse regenerabile stabilește reguli și obiective comune pentru dezvoltarea energiei din surse regenerabile în toate sectoarele economiei.
Directiva energiei regenerabile
Directiva 2009/28/CE, revizuită în 2018, a fost propusă pentru oa doua revizuire pentru a o alinia la ambiția sporită a UE în materie de climă.
Obiective de energie regenerabilă
Țintele ajută UE să-și atingă obiectivele ambițioase în materie de energie și climă.
Mecanisme de cooperare
Mecanismele de cooperare permit țărilor UE să lucreze împreună pentru a-și îndeplini obiectivele privind energia regenerabilă.